Tätortssafarie – Skåne

Carl von Linné besökte Hanaskog majus 24!

Jag tror inte att Hanaskog var en tätort när Carl von Linné botaniserade i trakten. Föresten, finns det något tillfälle att tala om uttrycket att botanisera i trakten, så är det väl när Linné gör det. Han stötte på platser som Kasholm, Hanackskog och Örtorp vilka väl egentligen ska vara Karlsholm, Hanaskog och Oretorp när de nedskrivas i våra dagar. Det var över huvudd taget ett tämligen primitivt språk som användes i Linnés anteckningar. Men, latinet skulle in i tid och otid. Det blir liksom lite motsägelsefullt. När ett datum skulle få rubricera en daglig anteckning så hette det inte maj, som ju var månaden i vilken han besökte Hanaskog gård. Han skrev ”Majus 24”. Likaså blir nästa månad ”junius” i samma anda. Härom fanns något behov av att använda latin. Detta gör nog att botaniken, som ju ofta handlar lika mycket om latin som om biologi inte faller alla i god dager. Alltså, det blir för tråkigt med botanik, för att man inte gillar latin. De tre namnen ovan är alltså namnen på tre herrgårdar, eller ”herregårdar” som Carl von Linné skulle ha uttryckt det. (inte på latin)

Gården Hanaskog växte, och växte och växte till att till slut, i våra dagar vara en tätort på över 1300 invånare. Vill man åka förbi denna tätort, utan att bege sig hemifrån så kan man åka med i Google maps. Har du sett den funktionen, där de åker omkring med en stor kamera på taket på en bil, som filmar både framåt, bakåt som höger och vänster. Större vägar samt större orter är katalogiserade i form av tredimensionella bilder som går att ”åka med”. Ja, två och en halv dimensioner kanske det blir. Det riktigt imponerande med den tekniken är alla bilar som möter kamerabilen. De borde vara rätt så många. Och alla bilar har utsuddade registreringsnummerskyltar. Vem sitter och gnuggar dessa hela dagarna? Detta vore något, som alternativ till alla dess irriterande telefonförsäljare.
Man kanske ska nämna också, om Hanaskog att Sveriges första stadsminister Louis De Geer dog på sin egendom i Hanaskog. låt oss anta att detta inte var dåtidens Rosenbad och att någon annan hade tagit över regerigspiskan innan det var dags för den gamle Louis De Geer att lämna in.
Annonser

12 oktober 2010 - Posted by | Uncategorized

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: