Tätortssafarie – Skåne

I Skåne vallas det för blötföre!

”Man får en tysk känsla av att lyssna till sig själv, nämna namnet Färlöv.”
”Varför då? En himla massa ortsnamn slutar ju på löv.”
”Men”, resonerade den ena hjärnhalvan med den andra, ”det finns vissa likheter med ett visst tyskt ölmärke. Löwenbräu.”
Så börjar sägnen, nyss uppdiktad av mig själv om att det är tysk öl som byggt den lilla tätorten Färlöv, som för övrigt tycks ha slukats upp i sin existens av den stora orten Kristianstad.
Nåja, någon sägen lär det inte bli av det. Men visst låter det lite tyskt?

Det skulle kanske inte vara första gånge som det fanns en viss kluvenhet i Färlöv. Danska trupper och så kallade Snapphanar härjade, eller befriade, beroende på från vilken synvinkel man vill se det på 1600-talet. Nu var det väl inga specifika slag i just Färlöv, men Tue Tuesen som bodde hos sin morbror i Per i Fiskarhuset blev offer misshandel då han vägrade ansluta sig till de stridande.
Namnen låter lite märkliga för en som lever en bit upp ilandet, och framför allt lever flera hundra år senare. Mickel Skytte till exempel. Det var han som slog Tue Tuesen. Tue fick sedan springa efter de andra, tills han lärt sig att ansluta som han borde göra. Han fick sedan, som det heter ”en bössa utan lås”. Frågan är vad det innebär. Det vore väl värre om man fick en bössa, som inte gick att låsa upp, eller en bössa som inte gick att skjuta med. Namnet Skytte är väl inte så märkligt, men med tanke på historien om bössor och stridigheter så verkar det lite lånat för stundens alvar och situation.
Men, låt oss återvända till Per i Fiskarhuset. Man ser framför sig en liten stuga på en berghäll invid Östersjöns vatten. Solens uppgång i öster värmer sakta upp rutorna på morgonen. Horisonten gömmer den ryska delen av kontinenten.
Me, vänta nu ett tag. Det är inte bara horisonten som gömmer Ryssland. Det är en massa Skåne också. Färlöv ligger inte alls vid kusten. Det ligger en bit in i landet. men, u finns det ju andra platser i landet som vittnar om helt andra vattenlinjer förr, än nu. Vattnet stod högre förr. Det finns till exempel förtöjningsringar i stadsdelen Ektorp i Norrköping. Långt från den nuvarande hamnen. Och i Kristianstad ligger den lägsta platsen i Sverige. 2,41 meter under havet. Låt oss anta att översvämningsrisken är stor vid en sådan plats. I det länga loppet kan kanske en tidigare vattenhöjning mycket väl ha varit en realitet. Eller, snarare en vattensänkning, till dagens nivå. I Kristianstad så bygger man vallar. Man vallar in staden, som det så fint har uttryckts.
Vid en eventuell ny istid så gäller det väl för Kristianstadborna att valla för blidföre. Men, just nu så är det väl ett mera kortsiktigt vallande, för blötföre.Det är inte svårt att ramla in på Kristianstad när man ska summera Färlöv. Hela Färlöv är väl i princip Kristianstad medan Färlöv bara är en liten vårta i Kristianstads stadskropp.
Annonser

12 oktober 2010 - Posted by | Uncategorized

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: