Tätortssafarie – Skåne

”När hundarna bita, och träskomän svika, då kommer du tillbaka.”

(Knislinge)

Helge är inte bara en rikskänd älg som går på två ben och aldrig tycks bli skjuten, trots vinande kulor, i princip året om. Det är en å också, i Östra Göinge Kommun. Östa Göinge är en kommun där kommunnamnet inte är det samma som en av dess tätorter. Ydre och Kinda Kommuner är också kommuner av den sorten, fast i Östergötland.
Knislinge kan knappast anses som huvudort i Östra Göinge Kommun. Men Helge finns där. Ån alltså, inte älgen. Helge å rinner genom den östra delen av Östra Göinge Kommun, från Broby och ned, söder ut mot Knislinge. Eller om det blir tvärt om.

En bit väster om Knislinge så ligger det ett slott. Wanås slott. I vissa sammanhang så stavas det visst Vanås. Jag har inte riktigt förstått om Vanås möjligen kan anses som en liten ort eller by, medan Wanås då är själva slottet. Men, enligt SCB:s Statistik över småorter så finns inte Vanås med. Jag utgår därför från att det endast är ett slott och ingen by.
En sägen talar om Greven på Wanås, på 1400-talet som hade en son. Han var av den sorten att han gärna umgicks med folk som det inte passade sig att umgås med för fint herrefolk. Han jagade tillsammans med bönderna och hade många hundar tack vare sitt intresse för jakt. Han var sällan med när hans familj umgicks med andra adelsfamiljer. Greven talade med sin son om det olämpliga i hans uppträdande, men detta hjälpte inte. Då hotade greven med att förvisa sin son till att bo långt inne i skogen. Och när sonen fortfarande var olydig med sitt olämpliga umgänge och uppträdande så fick han flytta till en gård i norra delen av det som idag är Östra Göinge Kommun
 
Greven lär ska ha yttrat orden: ”När hundarna bita, och träskomän svika, då kommer du tillbaka.” Träskomännen var alltså bönderna. Det måste ha varit ett konstigt förhållande mellan adelsmännen och bönderna då adeln måste ha varit oerhört beroende av böndernas grödor. Men hot, lagar och kronans beskydd kanske var receptet för ett effektivt grevskap.
Sonen blev förflyttad till Olastorp, en avlägsen gård långt ute i skogen. Han gifte sig med en flicka från bygden och blev stamfader till den släkt som bodde i Olastorp i över 400 år, fram till 1870. Han lär ska ha hetat Knud Pedersen och grevens namn lär ska ha varit Peder Axelsson Brahe.
Knislinge är annars inte så litet som man kanske kan tro, med tanke på att detta är gammalt lantbruksområde. Det bor över 3000 invånare i tätorten. Och att hitta lantbruk är inte så svårt. Det är bara att öppna ögonen. För, den som tycker att den ena lantgården är den andra lik, så har den inte tittat ordentligt. Eller så är den helt enkelt inte intresserad. Kanske det bara handlar om att ta sig från punkt A till punkt B. Men vad hade den då i Knislinge att göra?
Till den lite mera nutidsorienterade delen av Knislinge historia, samt betydligt mera skramlig än ett par skällande hundar som förpassats med sin husbonde till Olastorp är väl Helge å Festival. Detta var något, beroende på fel tidpunkt helt enkelt som vi missade vid vårt besök i Knislinge. Men, helgen innan så var vi i alla fall på Sommarrock i Svedala. Hur som helst, så tror jag inte att, även om vi hade passat in tidsmässigt i kalendern hade besök den festivalen. Inte den gången i alla fall. Festivalen finns att söka på Facebook under ”helgeafestival”, vilket är bättre än deras hemsida, som är, i skrivande stund tämligen usel. Bara en massa segladdade bilder. Ingen information. Då är det bättre att söka den på Facebook.
Som i så många andra platta landskap med gröda som huvudattraktion rent tillväxtmässigt så dyker det upp det lite mera konstruerade fenomenet golfbanor. Östra Göinge golfklubb tycks ha, vid något tillfälle slängt ut de träskotrampande människorna till förmån för rutiga kjolar för men och tunna skor.
Det verkar som om golfklubbar och kanske också, i viss mån stora köpcentrum är de enda som har råd att stå för arkeologiska utgrävningar på landsbygden eftersom det verkar vara det enda av nya moderna anläggningar som kommer till. Eller så finns det kontakter bland dessa medlemmar, som ”gräver ner” det hela, istället för att ”gräva upp det”, om det förstås vad som menas. Men, med de korkade regler om finansiering av utgrävningar som finns där markägaren tvingas stå för fiolerna så kanske det är konstigt att det byggs något alls. Trädan är nog inte bara en odlingsteknisk benämning. Det är nog en konsekvens också, av byråkrati och ekonomisk politik.
Annonser

14 oktober 2010 - Posted by | Uncategorized

1 kommentar »

  1. Vanås slott är mycket riktigt ett slott med stora marker, dock finns det ingen by som heter Vanås, utan det är namnet på själva slottet. Wanås är gamla stavningen av nuvarande Vanås.

    Kommentar av Carina Månsson | 02 november 2012 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: